yildiz

Tale ved Socialdemokratiets landsmøde

Yildiz er til landsmøde hos Socialdemokratiet i Aalborg, og har holdt tale som folketingskandidat. Yildiz opfordrede til et opgør med det kønsopdelte arbejdsmarked og efterspurgte målrettede tiltag for et mere rummeligt arbejdsmarked. Læs hele hendes tale her:

Vi har et skævt og kønsopdelt arbejdsmarked.

I dag er det ikke bare din postadresse der definerer din muligheder, men dit køn og dit valg af uddannelse og fag, afgør dine muligheder; – muligheder i forhold til løn, pension og karriere.

Lønforskellen mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked er på cirka 16 procent. Uanset hvilket uddannelsesniveau man betragter, tjener kvinder mindre end mænd.

Hvis du er kvinde – hvis du er ung sosu’er, så kæmper du ikke bare med et minut tyranni, men du lider også under de besparelser der sker på velfærdsområdet f.eks. i dit barns daginstitution.

Hvem henter barnet når det brænder på?

Hvem tager barnets første sygedag?

Hvem tager sig af arbejdet i hjemmet?

Ja, der er også noget, der hedder det ulønnede arbejde som ingen ser, men som nogen udfører – og det er primært kvinder.

Min bøn er derfor, at når vi taler om økonomi og flere hænder, så lad os også se det ud fra et ligestillingsaspekt.

Det betaler sig – ikke bare at tale omsorgs fagene, op men også tænke dem mere klogt ind i forhold til de manglende hænder vi står overfor som velfærdsland.

Og en stadig uudnyttet arbejdskraft – altså ud over seniorerne – er de mange kvinder med flygtningebaggrund. Her er de rigtige metoder ikke pisk og forbud, men mere målrettet sprogkurser i dansk. Reelle jobtilbud, og ikke de utallige aktiveringer og kasten rundt i jobcentrene.

En stærk økonomi kræver også et mere rummeligt arbejdsmarked.

Et arbejdsmarked der vitterligt tænker mangfoldighed ind, og ansætter også de mennesker, der ikke ligner flertallet. Det offentlige bør gå forrest ved at lave konkrete tiltag, og en forpligtende handlingsplan – i dialog med kommunerne!

Jeg håber og tror på at vi kan gøre det meget bedre. Et mindre kønsopdelt og et mere rummeligt arbejdsmarked.

Det betaler sig – menneskeligt og økonomisk. Tak for ordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *